کنجد

کنجد

کنجد (Sesame) یکی از قدیمی‌ترین گیاهان محبوب بشر است که به‌واسطه روغن و دانه‌های مقوی و مغذی خود شهرت جهانی پیداکرده است. ارزش و اهمیت دانه‌های کنجد در سرزمین‌های آسیای شرقی، مدیترانه و آفریقا از دیرباز شناخته‌شده است. خواص بی‌نظیر دانه‌های این محصول در درمان و کنترل بیماری‌های جسمی و روحی، مصرف آن را در جهان امروز نیز رایج ساخته است. دانه‌های این خوراکی قرن‌هاست که محبوبیت و خاصیت خود را حفظ کرده و در تقویت سلامت بدن به کمک انسان آمده است.

 فواید کنجد

کنجد ازجمله گیاهان دارویی و خوراکی است که به شکل‌های مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرد. این گیاه ارزشمند هیچ بخش دورریختنی ندارد و از تفاله‌های آن پس از استحصال روغن نیز برای خوراک دام استفاده می‌شود. خواص بی‌شمار و شگفت‌انگیز دانه‌های این خوراکی موجب شده تا اغلب مردم جهان به استفاده از این منبع مغذی روی بیاورند.

منبع مغذی از ویتامین و مواد معدنی

تنها یک قاشق غذاخوری این خوراکی غنی‌شده از کربوهیدرات، پروتئین، مس، منگنز، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفری، روی و تیامین است. همچنین کنجد از املاح، پروتئین و حتی فیبر نیز بهره برده است. هریک از این مواد معدنی از ابتلا به چند بیماری خاص پیشگیری می‌کنند.

برای مثال آهن موجود در مس از کم‌خونی و افت انرژی در طول روز جلوگیری می‌کند. مس نیز ازجمله مواد معدنی و مغذی است که قرارگیری آن در سبد غذایی روزانه، به‌سلامت سیستم عصبی بدن، افزایش سوخت‌وساز و تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند.

کنجد یکی از مغذی‌ترین دانه‌های روغنی است که دربرگیرنده مواد معدنی و پروتئینی فراوانی است. ما در ادامه به بررسی فواید کنجد و نحوه استفاده از آن می‌پردازیم

کاهنده کلسترول، فراهم‌ کننده سلامت قلب

خاصیت کاهندگی کلسترول در دانه‌های کنجد بیش از سایر غلات و مغزها است. این خوراکی با بهره‌مندی از بیشترین فیتواسترول‌، از جذب کلسترول در روده جلوگیری می‌کند. همچنین دانه‌های چرب کنجد، فاقد چربی‌های اشباع‌شده است. فقدان کلسترول و چربی موجب شده تا دانه‌های این خوراکی بیشترین تأثیر را در تنظیم کلسترول خون و سلامت قلب داشته باشند.

یک چربی سوز قوی

اگر قصد کاهش وزن‌دارید، استفاده از دانه‌های مغذی کنجد بهترین گزینه برای شما خواهد بود. چراکه هم‌زمان با مصرف این دانه‌های چرب، مغز پیام دریافت چربی می‌گیرد و با بالا بردن سوخت‌وساز بدن و ترشح برخی هورمون‌ها اقدام به چربی سوزی می‌کند.

تضمین‌ کننده سلامت پوست و مو

یکی دیگر از خواص بی‌نظیر دانه‌های کنجد خاصیت کلاژن سازی است. مصرف روزانه کنجد باعث افزایش خاصیت الاستیسیته پوست شده و بافته‌ای آسیب‌دیده را ترمیم می‌کند. همچنین تأثیر مصرف این خوراکی بر سلامت مو نیز غیرقابل‌انکار است. این ماده مغذی گردش خون را در بخش سر افزایش داده و به تغذیه ریشه مو می‌پردازد.

کاهنده استرس و اضطراب

همان‌طور که گفته شد این خوراکی سرشار از مواد معدنی کلسیم و منیزیم است. همچنین دانه‌های مغذی کنجد از ویتامین‌های آرامش‌بخش تیامین و تریپتوفان نیز به مقدار کافی بهره برده است. همین ویژگی کافیست تا این خوراکی بتواند در کاهش درد، بهبود خلق‌وخو، بهبود خواب شبانه و کنترل استرس به شما کمک کند.

نحوه استفاده از کنجد

نحوه استفاده از کنجد

انتخاب و خرید دانه این خوراکی با توجه به تنوع گسترده این محصول، برای اغلب مردم کمی گیج‌کننده است. کنجد در سایزهای مختلف و در رنگ‌های سفید، سیاه، طلایی، بژ و زرد وجود دارد. دانه‌های سیاه‌رنگ این خوراکی عموماً در کشورهای آسیای جنوبی همچون چین کشت می‌شود. این دانه‌ها ازنظر طعم و رایحه نسبت به سایرین مرغوب‌ترند. بااین‌حال در کشور ما این محصول در رنگ‌های سفید و بژ یافت می‌شود.

شما می‌توانید از این نوع در میان وعده و به مقدار کم استفاده کنید. چراکه مصرف بیش‌ازحد کنجد با توجه به فراوانی مواد پروتئینی و معدنی ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. اگر به مصرف آجیل و انواع مغزهای آن حساسیت دارید و در زمان مصرف این خوراکی نیز دچار حساسیت می‌شوید، بد نیست کره کنجد را جایگزین دانه‌های کنجد کنید. درهرصورت خود را از استفاده از دانه‌های غنی این محصول مقوی محروم نکنید. استفاده از دانه‌های برشته‌شده کنجد در غذا نیز، طعم بی‌نظیر و فوق‌العاده‌ای به آن می‌دهد.

سخن پایانی

کنجد ازجمله قدیمی‌ترین گیاهان مصرفی توسط بشر است. هنوز هم باگذشت هزاران سال، دانه‌های آن خواص بی‌نظیر خود را حفظ کرده‌اند. قرارگیری این خوراکی در سبد غذایی روزانه به‌طور حتم شما را از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها مصون می‌دارد.

علاوه بر سلامت جسمانی، این خوراکی می‌تواند در سلامت روح و روان نیز مؤثر واقع شود. بهتر است با استفاده مرتب و روزانه از این خوراکی حتی در مقدار کم، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت نموده و از فواید شگفت‌انگیز آن بهره‌مند شوید. در پایان لازم است خاطر نشان کنم اغلب مردم خشکبار را با آجیل و ترکیبات آن اشتباه می‌گیرند. اگر می خواهید با خشکبار و تفاوت آن با آجیل آشنا شوید مقاله مرتبط به خشکبار را از دست ندهید.

اشتراک گذاری:
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *